Lazer ve Görüntü İşleme Uygulamaları

Bazı durumlarda lazer kullanmak, kameralı kontrol, görüntü işleme uygulamalarında oldukça kolaylık sağlar. Yüzey değişim kontrolü, ölçme, robotik gibi uygulamalar tipik çalışma alanlarıdır. Mavis olarak, daha önce tırsan firmasında kameralı kaynak otomasyonu projemizi lazer kullanarak gerçekleştirmiştik. Yoğun kaynak ışığının sebep olduğu aşırı aydınlık, kaynak yapılacak yüzeyi kamera ile takip etmeyi olanaksız kılıyordu. Uygulama, kaynak yapılacak yüzeye güçlü bir çizgi lazer düşürülerek gerçekleştirilmişti.

Nokta lazer, çizgi lazer, dairesel, grid ya da paralel çizgiler şeklinde farklı lazer türleri, görüntü işleme uygulamalarında iyi birer yardımcı rol üstlenebilirler.  Geçmiş yıllarda karşılaştığımız, tüp yüzeyindeki deformasyonun (bozulma) kontrolü projesinde, ilk başta grid lazer kullanma fikri akılcı gelmişti. Grid gözleri arasındaki beklenmedik değişimler orada bir bozulmanın olacağı şeklinde yorumlanarak sonuca gidilecekti. (Sonuçta bu mantık değiştirildi, onun yerine çok daha hızlı olan tüpün yanal kesitine bakma şekline geçildi)

Görüntü işlemede lazer kullanımının yaygın olduğu bir diğer alan 3 boyutlu scanner (3D scanner) uygulamalarıdır.

Mavis olarak bugün, ülkemizde lazer üretimi yapan bir firmayı ziyarete gittik. Oldukça memnun ayrıldığımız ziyaretimizde, beraberimizde farklı tip lazer ürünler ile döndük. Ülkemizde alçakgönüllü şartlarda ve yeterince kaliteli özel üretim yapan bu gibi firmaların olması bizi ayrıca sevindirdi. Kendi sektörümüzde %100 Türk sermayeli tek firma oluşumuz, sadece görüntü işleme sektöründe gerçek müşterilerle çalışarak varlığımızı sürdürmemiz (üniversite, destek, fon vb. bir girdi kullanmadan) bizimle benzer şekilde yapılanmış, katma değer yaratan firmalara karşı daha sempatik bakmamızı sağlamıştı belkide…

Lazer ve Görüntü İşleme Uygulamaları” üzerine 2 düşünce

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir