Renault’ta %100 Native Görüntüleme Sistemi ve uEye XS kamera

Mavis olarak Oyak – Renault Bursa fabrikasında yeni bir sistemi devreye aldık. Planlı duruş döneminde modernizasyon çalışması olarak adlandırılabilecek çalışmada, kameralı görüş sistemi devreye alındı.

Uygulama ile, Motor Montaj hattında, keçe varlığı kontrol edilmektedir. Bu uygulamayı diğerlerinden ayıran fark ise, Mavis tarafından Delphi ile geliştirilmiş tek ticari uygulama olmasıdır.  Mavis görüntü işleme uygulamalarını HALCON kütüphanesini kullanarak geliştirmektedir. HALCON şüphesiz en gelişmiş ve en hızlı görüntü işleme kütüphanesidir ve Mavis olarak HALCON kullanmanın avantajlarını yaşamaktayız. Buna rağmen, bu uygulama ciddi bir görüntü işleme arabirimine ihtiyaç duymuyordu. Dolayısıyla araya ilave bir katman (kütüphane, framework) sokmadan çok hızlı bir şekilde görüntü alıp genişçe bir monitörde (LCD TV) display etmek en mantıklı yöntemdi.

Projede IDS firmasının UI-1008XS marka kamerası kullanılmıştır.

son derece küçük bir tasarımı olan bu kamera mükemmel denecek kalitede sonuçlar vermektedir. Genel özellikleri :

– 8 Megapixel CMOS Sensör
– 3280×2464 çözünürlük (Snapshot Modundayken)
– 1280×720 çözünürlük (15 frame/sec realtime modunda)
– Entegre Otofokus lens
– Yüz Tanıma
– Elektronik resim stabilize etme
– EMC Regülasyonu: FCC Class B, CE Class B

gibi özelliklere sahiptir. Ortalama olarak yarım kibrit kutusu ebatlarında olduğundan, çok geniş uygulama alanlarına sahip olabilir.

Mavis olarak, Renault için ledli aydınlatma sistemi kullanmayı uygun gördük. Kameranın oto kontrast ayarını da etkinleştirip, 24 saat tüm ışık koşullarında hep aynı ışık şiddetinin ve dolayısıyla aynı görüntü kalitesinin yakalanmasını sağladık.

Delphi 2010 ile geliştirilen program, direk olarak IDS uEye API kullandığından, son derece hızlı Native bir windows uygulaması olmuştur. Kamera sürücüleri dışında hiçbir ilave program, kütüphane vb. kuruluma ihtiyaç duymayan yazılım, tüm windows uygulamalarında çalışabilecek yetenektedir ve sadece 600 KB büyüklüktedir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir