Eski Projelere Destek (6 Kameralı Fren Kontrol Sistemi)

Bugün, 4 yıldan daha uzun bir süre önce kurmuş olduğumuz bir projeye güncelleme yapmak gerekti. En başta projede değişiklikler yapabilmek (yazılımı re-compile edebilmek) için HALCON 7.1 i yeniden kurmak gerekti. Bunun için (ne olur ne olmaz) HALCON 8.1 ve HALCON 9.0 sürümlerini bilgisayarımdan kaldırdım. Kurulum yapıldıktan sonra, istenen değişikliklere göre modifiye edilmiş versiyonu derleyip çalıştırdım. Neyseki herşey yolunda gitti.  Projede Native .NET kütüphaneleri yerine COM+ teknolojisi kullanılmıştı. Aslında değişen çok bir şey olmuyor. Nihayetinde aynı HALCON DLL leri çağırılıyor. Yine de en azından kodlama kalitesi olarak Native .NET yazılımı çok daha güçlü. Hiç değilse, değişken tanımlarını yapabiliyorsunuz. COM+ kulanımının gerektirdiği object kullanımı başta kullanışlı gelse de, VB programcısı değiliz ya, bir C# programcısı her değişkeni kendi tipinde tanımlamak ister. Değişken tanımlamada kişisel olarak takıntılı olduğumu kabul ediyorum. Name Condition olarak Pascal Case kullanımından, Camel Case kullanımına geçmek bile benim için zordu. Bir de bunlara sürekli boxing (type cast) işleçlerini eklemek hepten eziyet.

Neyseki tüm bunlar COM ile birlikte geçmişte kaldı da nadiren eski projelere destek vermek dışında günlük hayatta pek karşımıza çıkmıyorlar.

Bugünkü proje için Sabah 7:30 gibi yola çıktım. Bursa’ya gittim. Çalışma 3 saat sürdü. Renault Yeni Megane ve Fluence modelleri için fren kapağı tasarımları ve kontrolleri programa bildirildi. Programın exe si (uygulaması) yanı sıra UserControl modülü için DLL güncellemesi yapıldı. (MyViewControl isimli DLL i de güncellemek gerektiğini bulmam pek kolay olmadı) Mevcut kontrollere ilaveten Aktif ROI de, Intensity kontrolü de ekledim. Böylece farklı kapağın hattan kazara geçme şansı iyice sıfıra yaklaştı.

Birkaç saatliğine de olsa, HALCON 7.1 ile çalışmak zorunda kaldığımda, MVTec firmasının özellikle 7.1 – 8.0 geçişinde HDevelop tasarımında devasa yol katettiğini yeniden farkettim. Aynı geliştirme sürecini 8.0 dan 9.0 a geçişte söylemek pek mümkün değil. Bu durum artık görsel olgunluğa erişildiği şeklinde yorumlanabilir belki. Yine de bir sonraki versiyonu merakla bekliyorum.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir