Yeni XS Kamera

iDS, yeni nesil, ultra kompakt XS kameraları yakında pazara sürüyor. Çok kısa sürede pazarda yer alacak olan yeni XS kameralar, test edilmek amacıyla her ülkeye yalnızca 1 adet olarak verildi. Yaptığımız testlerde çok iyi sonuçlar veren ultra kompakt yeni nesil XS kameralara ilişkin kısa bilgiler vermek istiyorum.

Son derece minimalist boyutları ve çok güçlü SDK desteği sunmanın yanısıra, çok uygun fiyatlara pazara sunulacaktır. Üzerinde otofokus lens ile geldiğinden dolayı ek bir lens maliyeti de oluşturmayacağı düşünülürse, pek çok projede düşük maliyet- yüksek kalite endeksinin yakalanmasında rol alabilir.

Yeni XS, diğer kamera modellerinde olmayan pek çok özellik ile gelmektedir. Bunlara kısaca değinelim.

Oto Fokus : Built-in autofocus (kamera üzerindeoto focus) özelliği ile sunulmaktadır. 10 cm. ye kadar mükemmel fokuslayabilmektedir. Fokus değeri, otofokus olarak kullanılabileceği gibi, yazılım ile okunabilir ve istenen değerlere set edilebilir özelliktedir. (A ürünü geldiğinde x değerine, B ürünü geldiğinde y değerine set edebilmek gibi.)

Resim Formatı : Hareketli (video) resim formatı olarak Full HD 1080p, 15 frame per second görüntü aktarabilmektedir. scaling özelliği sayesinde, field of view (görüş alanı) değişmeksizin, daha düşük çözünürlüklerde (dolayısıyla daha yüksek hızlarda) görüntü aktarabilmesi mümkündür.

CMOS sensör, 5 megapixel görüntü sunmaktadır. Tam çözünürlük 2592 x 1944 pixel dir.

Resim Kontrolü : Yeni XS, otomatik resim kontrol işlemlerini kendi içinde yapmaktadır. Böylece ek CPU yükü oluşturmaz. Bu otomatik kontroller, otomatik white balance, otomatik pozlama (auto exposure) ve auto gain (Auto ISO) özellikleridir. Üstelik, tüm bu otomatik işlemler kamera içinde oldukça hızlı gerçekleştirilmektedir.

Bunlara ilave olarak, auto contrast correction and backlight compensation fonksiyonlarını manual olarak daha detaylı ayarlayabilme seçeneğimiz de mevcut.

Renk Hesaplama : Kamera, RAW data formatındaki görüntüyü, bilgisayara istenen formata çevirerek gönderir.

XS kameraların bir diğer önemli özelliği ise, sharpness (keskinlik) ile ilgili API desteği sunmasıdır. Alınan görüntünün keskinliği (sharpness) öğrenilebilir. Bunun için uEye API SDK sına, sharpness sınıfı eklenmiştir. Bu sınıf ile, mevcut sharpness değeri öğrenilebilir, aralık alınabilir, istenen değerlere set edilebilir.

Özet olarak,

  • Geliştirilmiş API,
  • Çok uygun fiyat,
  • otofokus (ve diğer otomatikleştirilmiş özellikler)
  • çok küçük boyutlar

gibi özelliklerinden dolayı, yeni XS pek çok projede kullanılmaya aday ciddi bir kamera olarak gözükmektedir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir