Kalibrasyon

Özellikle ölçüm, robotik gibi hassas uygulamalarda mutlaka kamera kalibrasyonu yapılmak zorundadır. Hayli zahmetli olduğu için genellikle ihmal edilir. İyi kalibre edilmiş kamera ile 1 mikron hassasiyetli değerlerde ölçüm yapabilmek, 3D modelleme, robotik koordinat sistemleri, gerçek dünya koordinat sistemleri, pixel – mm. tarzı dönüşümler mümkün olabilmektedir. En önemlisi, lens distorsiyonları giderilmekte, balık gözü efekti, (lens küresel  olduğu için oluşan) merkezde ve kenarda ölçüm farklılıkları gibi istenmeyen etkenler giderilmektedir.

HALCON kamera kalibrasyonu için geniş kapsamlı bir modül ve sihirbaz içermektedir. Kamera kalibrasyonu yapabilmek için, öncelikle son derece hassas olarak üretilmiş kalibrasyon plakalarına ihtiyaç vardır. MVTec, farklı ihtiyaçlar için farklı ölçülerde kalibrasyon plakaları üretmiştir. Seramik, metal, şeffaf vb. olabilen kalibrasyon plakaları MAVIS ten temin edilebilir.

HALCON, kullanılan kalibrasyon plakasına bağlı olarak, kalibrasyon plakasının özelliklerini içeren bir description dosyası yüklemeye izin verir. (Kalibrasyon plakası ile birlikte, bir de data dosyası gelmektedir.) Son derece hassas olduğu için pahalı da olan kalibrasyon plakalarından, farklı uygulamalara göre farklı boyutlarda bulundurmak gerekecektir. Böylesine atıl bir stoğu bulundurmak mantıklı olmayacağı için kalibrasyon plakası uygulamanın ihtiyaçları doğrultusunda satın alınmalıdır. Yurt dışından getirmenin zaman alması ya da diğer zorluklardan dolayı MAVIS kendi kalibrasyon plakalarını geliştirmiştir. Farklı boyutlardaki plakalar, 1 mm. kalınlığında özel kağıtlara yüksek hassasiyetli baskı merkezlerinde print edilerek çıkartılmış, her biri için postscript (.ps) ve HALCON description dosyası hazırlanmıştır.

Ölçüm ya da robotik gibi uygulamalar ile uğraşan HALCON kullanıcıları, MAVIS ile iletişime geçerek, uygun fiyatlarda kalibrasyon plakalarına sahip olabilir ve gerçek ölçüm, robotik, 3D uygulamalarını geliştirebilirler.

 

 

Kalibrasyon” üzerine 1 düşünce

  1. Geri izleme: Photometric Stereo yöntemi | Mavis Kameralı Kontrol Projeleri

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir